Прашајте го градоначалникотСредба со градоначалникот

preporaki baner
kvalitet vozduh
 

Буџет за 2019 година

Буџет за 2018 година

Буџет за 2017 година

Буџетите на општината за 2016 година и за претходни години, а и сите измени, дополнувања и ребаланси можат да се најдат во службените гласници од 2005-2019 кои се поставени на општинската веб страница или во делот општи акти.

Социјална карта на општина Струмица

Вести - Февруари 2018

Советот на општина Струмица ја одржа седмата седница

Повеќе предлог – планови, програми и одлуки беа донесени на денешната седма седница на Советот на општина Струмица. Советниците го усвоија предлог планот за запишување на ученици во прва година во трите средни општински училишта во учебната 2018/2019 година. Според него вкупно можат да се запишат 1.611 ученици во 38 паралелки, а ќе биде побарано и воведување нови образовни профили. Сакам да ја истакнам точката за делумно ослободување од плаќање надоместок за уредување на градежното земјиште за објекти со природни зелени кровови што беше и во Програмата на нашиот градоначалник, Коста Јаневски, а која едногласно се усвои.

Градоначалникот Јаневски учествува на симпозиум за градоначалници во Виена

Градоначалникот на општина Струмица, Коста Јаневски, учествува на дводневен симпозиум за градоначалници кој што се одржува во Виена, Австрија. Темата на симпозиумот е одржлив, инклузивен урбан развој во Југоисточна Европа – градови за луѓето, а целта е јакнење на капацитетите на единиците на локалната самоуправа во Југоисточна Европа. Покрај Јаневски, на симпозиумот во Виена учествуваат и градоначалниците на општините Велес, Кочани, Крива Паланка и Илинден.

Решение за свикување на седмата седница на Советот на општина Струмица

Врз основа на член 48 став 1 точка 1 од Законот за локалната самоуправа (“Сл.весник на РМ” бр. 5/02) и член 57 став 1 од Деловникот на Советот на општина Струмица (“Сл. гласник на општина Струмица” бр. 2/06), донесувам:
Решение за свикување на седмата седница на Советот на општина Струмица

ООУ „Маршал Тито“ од Струмица, домаќин на општинскиот натпревар по математика за учениците од основно образование

Ученици од четврто до деветто одделение од општинските основни училишта од општина Струмица, викендот, беа учесници на општинскиот натпревар по математика, кој во организација на Сојузот на математичари на Македонија, се одржа во општинското основно училиште „Маршал Тито“-Струмица. На натпреварот учествуваа ученици кои во досегашното школување постигнале солидни резултати, со освоени први, втори и трети места на повеќе нивоа на натпреварување, но и ученици од четврто одделение, кои за првпат се сретнаа со решавање задачи на општински натпревар.

Општина Струмица ја одбележа 14-годишнината од смртта на претседателот Трајковски

Со пригодна програма пред споменикот „Македонија“ во градскиот парк, денеска, општина Струмица ја одбележа 14-годишнината од трагичната смрт на претседателот на Република Македонија, Борис Трајковски. За животот и делото на Трајковски, зборуваше Јосиф Христов, член на Советот на општина Струмица, кој меѓу другото рече:„ Борис Трајковски работеше со чесни намери да и помогне на Република Македонија и на нејзините граѓани. Тоа тој го правеше со нагласена енергија, верба во успех и со многу, многу љубов. Остана верен на својот препознатлив стил со кој манифестираше ведрина, топлина, срдечност и беспрекорна ширина во своите погледи и ставови.

Општина Струмица ги чисти од снегот патните правци кон Раборци, Рич и Попчево

Општина Струмица и јавното претпријатие за комунални дејности „Комуналец“  интензивно работат на чистење на снегот во градот и населените места ангажирајќи и дополнителна механизација од локалните градежни фирми. Веќе е прооден патот до населеното место Раборци, а продолжува пробивањето кон Рич и Попчево.Поради непроодниот пат, во утрински часови на настава од шесто до  деветто одделение во основното општинско училиште „Маршал Тито“ во Струмица не дојдоа 31 ученик и тоа 23 од Рич, 6 од Попчево и 2 од Раборци.

Страница 1 од 7

© 2005-2018 Општина Струмица, ул."Сандо Масев" бр.1, 2400 Струмица, Република Македонија, тел.00389(0)34 348030, факс.(034)320544