Прашајте го градоначалникотСредба со градоначалникот

 

Буџет за 2018 година

Буџет за 2017 година

Буџет за 2016 година

Буџетите на општината за 2015 година и пред неа, а и сите измени, дополнувања и ребаланси можат да се најдат во службените гласници од 2005-2018 кои се поставени на општинската веб страница или во делот општи акти.

Социјална карта на општина Струмица

Вести - Мај 2007

2007-5-10


23.05.2007 | Кошаркарите и раководството на КК Струмица на прием кај Градоначалникот на општина Струмица, Зоран Заев. Успешните спортисти заслужуваат континуирана поддршка бидејки тие се најдобрите репрезенти на нашиот град, рече Градоначалникот на општина Струмица Зоран Заев, честитајки ја првата шампионска титула на КК Струмица.


Градоначалникот на општина Струмица, Зоран Заев им додели пригодни подароци на македонските шампиони во кошарка  Богоев, Цветков, Софадитис, Флуелен, Караманолев, Грнчаров, Крстевски, Гоцевски, Хаџивасилев, Соколов, Кицулис, Николов, тренерите Влаикидис и Јанков, како и раководството на КК Струмица 2005 Карапиперис, Милановиќ и Иванов.Градоначалникот Заев им вети на кошаркарите на Струмица 2005 дека лично ќе ја финансира изработката на химна на кошаркарскиот клуб, а исто така лично ќе ги предложи до Комисијата за општествени дејности при Советот на општина Струмица за добитници на Годишната општинска награда за особени достигнувања 11 Декември.Со освоената шампионска титула кошаркарите на Струмица 2005 на најдобар начин го потврдија фактот дека Струмица е најспортскиот град во Македонија.2007-5-9

22.05.2007 | Соопштение до јавноста. Денес, на покана на Градоначалникот на Општина Струмица, Зоран Заев  во работна посета на Струмица престојуваше г-динот Мајкл Лејтам, советник за економски прашања во Амбасадата на Соединетите Американски Држави во Република Македонија.

 

Градоначалникот на општина Струмица го запозна гостинот со активностите на Општина Струмица, со карактеристиките и потенцијалите на струмичкото стопанство како и со активностите кои ги превзема општината за промоција на стопанските активности. Истовремено Градоначалникот Заев го информираше г-динот Лејтам  дека Општина Струмица е подготвена да ги прифати новите надлежности кои треба да настапат со процесот на фискална децентрализација.

Во рамките на посетата на Струмица, високиот гостин од Американската амбасада посети неколку успешни компании од Струмица, и оствари работен состанок со повеќе струмички стопанственици. На средбата се разговараше за проблемите со кои се соочуваат стопанствениците при нивното работење како и со начинот на нивното надминување.

Градоначалникот Заев изрази надеж дека поддршката од САД и понатаму ќе продолжи, со цел надминување на посочените бариери и поголем раст и развој на струмичката економија.

2007-5-8

21.05.2007 | Струмица шампион на Македонија во кошарка. Градоначалникот на општина Струмица и потпретседател на КК Струмица 2005, Зоран Заев им ја честиташе првата шампионска титула на кошаркарите на Струмица 2005 кои во финалната серија го совладаа Работнички Фершпед со 4:1.

 Екипата на Струмица 2005 е кошаркарскиот шампион во 15. национално првенство на Македонија. КК Струмица за првпат во својата клупска историја станаа шампиони, откако во петтиот финален натпревар го совладаа Фершпед Работнички со 66:52, што беше доволно да ја добијат финалната серија со 4:1 во победи, и пред 4000 публика да го подигнат шампионскиот пехар.

Градоначалникот и потпретседател на клубот, Зоран Заев им честиташе на кошаркарите на Струмица за постигнатиот успех.

2007-5-7

15.05.2007 | Започна реализацијата на проектот “Надминување на архитектонските бариери во Општина Струмица” со кој ќе се овозможи  слободен и олеснет пристап на телесно инвалидизираните лица до објектите и институциите во Струмица.

 Проектот предвидува решавање на веќе идентификуваните критични точки каде ќе биде изведена единечна рампа тип 1Л=3, според официјалните стандарди и преадаптација на сите тротоари во близина на јавните институци.Реализацијата на проектот е кофинансирана од Општина Струмица и Фондацијата Институт отворено општество – Македонија, која на отворениот повик ја избра проектната активност на Општина Струмица и ја подржа финансиски со износ од 615.000 денари.

2007-5-6

15.05.2007 | Претседателот на Советот на општина Струмица, Зоран Ристов ги закажа  49 и 50 седница на Советот на општина Струмица, и тоа: 49 седница за  18.05.2007 година (петок) во 10 часот и 50 седница за 22.05.2007 (вторник) во 11 часот.

 


2007-5-5

15.05.2007 | Градоначалникот на општина Струмица, Зоран Заев и Претседателот на Советот на општина Струмица, Зоран Ристов остварија средба со Министерот за локална самоуправа Зоран Коњановски. На средбата се разговараше за децентрализацијата, тековните состојби во Општина Струмица и законот за регионален рамномерен развој.

 

Градоначалникот Заев го запозна Министерот со актуелните состојби во Општина Струмица и со плановите за привлекување на инвестиции и забрзан економски развој. Струмица има амбициозни планови за реализација на проекти преку искористување на средства од предпристапните фондови на Европската Унија.Можности отвара и прекуграничната  соработка со Бугарија и Грција како и најавите за грчки инвестиции за чија реализација општината веќе разговара со Министерството за транспорт и врски за доделување на државно градежно земјиште.

Градоначалникот Заев го информираше Министерот дека  Општина Струмица е целосно подготвена да помине во втората фаза од процесот на децентрализација и превземање на новите надлежности. Од централната власт беше побарано поголема подршка на општината со доделување на градежно земјиште како услов за економски развој, како и поврзување со магистралата Е-75, што во моментов претставува хендикеп во напорите за забрзан развој на општина Струмица. На средбата стана збор и за Законот за рамномерен регионален развој и улогата на општината во неговата имплементација, како и со предностите што ги нуди меѓуопштинската соработка.

Страница 1 од 2

© 2005-2018 Општина Струмица, ул."Сандо Масев" бр.1, 2400 Струмица, Република Македонија, тел.00389(0)34 348030, факс.(034)320544