Прашајте го градоначалникотСредба со градоначалникот

preporaki baner
kvalitet vozduh
 

Буџет за 2018 година

Буџет за 2017 година

Буџет за 2016 година

Буџетите на општината за 2015 година и пред неа, а и сите измени, дополнувања и ребаланси можат да се најдат во службените гласници од 2005-2018 кои се поставени на општинската веб страница или во делот општи акти.

Социјална карта на општина Струмица

2007-5-1

04.05.2007 | Општина Струмица ја одбележа 104 – годишнината од смртта на Гоце Делчев. Денес, Градоначалникот на општина Струмица, Зоран Заев положи свежо цвеќе пред споменикот на великанот на македонското револуционерно движење за ослободување од турското ропство Гоце Делчев, и одржа реч за животот и делото на револуционерот.

 

На одбележувањето на 104 годишнината од смртта на Гоце Делчев, пред споменикот на истоимениот плоштад Градоначалникот Заев рече:

“Ние можеме пред овој споменик да читаме реферати колку што сакаме, можеме да положуваме цвеќе пред овој споменик до немај каде, можеме да кажуваме стихови за Делчев, колку што ни душа сака… Но што и да правиме, ништо не сме сториле доколку барем парче од таа Делчевска љубов кон татковината не вкорениме во нашите срца за навек и доколку вистински не стоиме во одбрана на неговиот аманет кој ни го остави нам – неговите следбеници.

Се разбира временската дистанца од 104 години од неговата прерана смрт е сосема мала за да избледнее верната слика на неговиот живот и дело со кои тој ги задолжи сите генерации Македонци, за многу векови нанапред. Тоа го велам затоа што Гоце Делчев и покрај мошне кусиот животен пат, зад себе остави траги, неделиво сврзани со стремежите и исконските тежненија на Македонецот за здобивање живот кој ќе биде вреден за почит и достоинство”.

Mанифестациите продолжија со музичко-сценски колаж “Македонија ти си нашата молитва, нашата иднина” во изведба на ученици од ОУ Гоце Делчев – Вељуса.

© 2005-2018 Општина Струмица, ул."Сандо Масев" бр.1, 2400 Струмица, Република Македонија, тел.00389(0)34 348030, факс.(034)320544