Прашајте го градоначалникотСредба со градоначалникот

preporaki baner
kvalitet vozduh
 

Буџет за 2018 година

Буџет за 2017 година

Буџет за 2016 година

Буџетите на општината за 2015 година и пред неа, а и сите измени, дополнувања и ребаланси можат да се најдат во службените гласници од 2005-2018 кои се поставени на општинската веб страница или во делот општи акти.

Социјална карта на општина Струмица

2007-10-9

09.10.2007 | Пробиени над два километри од пристапниот пат до Цареви кули. Паралелно со завршувањето на истражувачките активности на Цареви Кули, започнаа инфраструктурните активности од проектот и овие денови се веќе пробиени два километри и четиристотини метри од пристапниот пат до Цареви кули кој ќе биде со должина од 2,7 км.

 

Продолжува имплементацијата на активностите од проектот “Оживување на националната и културна знаменитост Цареви кули”, финансиран од Европската агенција за реконструкција и Општина Струмица. Овие денови привршуваат активностите од првата фаза од проектот - истражување,  која започна на 1 јуни и која имаше за цел да се откријат елементите на фортификацијата за што е можно повистинита реконструкција на тврдината. Со истражувањата се  добија многу податоци кои се однесуваат на секојдневниот живот на тврдината кој започнува од праисторијата, како и за духовниот и материјален живот на популацијата која ги населувала ридовите .

Истражувањата покажаа дека судбината на Цареви Кули,  е тесно поврзана со судбината на градот Струмица. Било тоа де е славниот Астраион, Тивериопол, Естреон или Уструмџе, Цареви кули секогаш стоеле тука и дури многу порано, длабоку во праисторијата кога овде цутела богата култура од времето на доцниот енеолит и раната бронзова епоха.

Пред извесен период започна пробивањето на пристапниот пат до тврдината Цареви Кули кој ќе биде со должина од 2,7 км а заклучно со денес  веќе се пробиени два километри и четиристотини метри од истиот.

Согласно предвидениот план на активности проектот треба да заврши следната година, до кога треба да бидат завршени конзервацијата, реставрацијата и соодветната промоција на проектот со досега најширок спектар на промотивни материјали.

© 2005-2018 Општина Струмица, ул."Сандо Масев" бр.1, 2400 Струмица, Република Македонија, тел.00389(0)34 348030, факс.(034)320544