Прашајте го градоначалникотСредба со градоначалникот

 

Буџет за 2018 година

Буџет за 2017 година

Буџет за 2016 година

Буџетите на општината за 2015 година и пред неа, а и сите измени, дополнувања и ребаланси можат да се најдат во службените гласници од 2005-2018 кои се поставени на општинската веб страница или во делот општи акти.

Социјална карта на општина Струмица

Вести - Ноември 2016

Општина Струмица успешно ја спроведе својата посебна акција на садење дрвја

Општина Струмица денес ја спроведе својата традиционална посебна акција на садење дрвја, која овој пат се реализираше на нова локација, покрај реката Тркања, која на јавноста и е позната како место на одржување на традиционалниот „Џип рели крос„ .

Општина Струмица со посебна акција на садење дрвја

Утре со почеток  во 10 часот, Општина Струмица ќе ја спроведе својата посебна  акција на садење дрвја, која  традиционално  се реализира  секоја  година. Според најавите од задолжените  лица за спроведување на акцијата, истата ќе се реализира на нова локација, покрај Тркања, која на јавноста и е позната како место на одржување на традиционалниот „Џип рели крос„ . Во акцијата, покрај општинската администрација,  ќе учествуваат и вработени во општинските јавни претпријатија, претставници од ТППЕ – Струмица, како и вработени од неколку  општествено одговорни приватни фирми од нашата општина, а се очекува да бидат засадени преку сто разновидни зимзелени дрвја со висина од преку 1 метар и 20 сантиметри.

Бетониран дел од улицата „Партизанска“

Општина Струмица продолжува со реализација на планираните активности за оваа година. Согласно Програмата за уредување на градежното земјиште извршено е бетонирање на дел од улицата „Партизанска“ со што ги подобри условите за живот на граѓаните кои што живеат во овој дел од градот.

Во завршна фаза е изградбата на фекалниот канализационен систем во Добрејци

Изградбата на фекалниот канализационен систем во населеното место Добрејци е во завршна фаза. Според Тони Милушев, раководител на одделението за локален економски развој на општина Струмица, досега е поставена канализациона мрежа во должина од 10.761 метар со 240 ревизиони шахти, остануваат уште неколку зафати кои што треба да завршат до крајот на месецот. Финансиските средства во висина од 36 милиони денари беа обезбедени од Европската инвестициона банка, а врз основа на претходно подготвена апликација од администрацијата на општина Струмица, прифатена и одобрена од нивна страна.

Се асфалтираше спојот меѓу улиците „Боро Поцков“ и „Климент Охридски“

Согласно Програмата за улици и патишта за 2016 година, општина Струмица продолжува со реализација на градежни зафати во градот. Денеска е поставен асфалт на спојот меѓу улиците „Боро Поцков“ и „Климент Охридски“.

Промовирана првата локална Стратегија за унапредување на родовата еднаквост

Денеска на тркалезна маса која што се одржа во домот на АРМ беше промовирана првата локална Стратегија за унапредување на родовата еднаквост во општина Струмица за периодот 2017 -2020 година. Стратегијата ги потврдува заложбите на општина Струмица за промовирање на еднаквите можности помеѓу мажите и жените и воведување на родово одговорни политики. Истата е подготвена со поддршка на UN Women – тело на Обединетите нации за родова еднаквост и зајакнување на жените, а во рамките на проектот „Промоција на родово еднакви политики во Југоисточна Европа и Република Молдавија“.


Страница 1 од 7

© 2005-2018 Општина Струмица, ул."Сандо Масев" бр.1, 2400 Струмица, Република Македонија, тел.00389(0)34 348030, факс.(034)320544