Реакција на општина Струмица на одржаната прес конференцијата на Гром PDF Print E-mail
Saturday, 23 July 2016 17:31

Општина Струмица по многу параметри и истражувања од релевантни институции е докажана како најтранспарентна и најотчетна општина во државата. Општина Струмица од 2005 год предводена од Градоначалникот Зоран Заев, како сервис на граѓаните, со труд и длабока посветеност го носи и  го чува овој примат. Ваквото долгогодишно признание се должи на почитувањето на законската регулатива. Впрочем, државните контроли и инспекции се редовно секојдневие во општинската зграда.
Замајувањето на јавноста и граѓаните со конфузни прес конференции во кои се покажува елементарно непознавање за надлежностите на општината,  се само гол обид да го оцрнат името на градоначалникот на општина Струмица.


 
Одбележана четиригодишнината од големиот шумски пожар над Струмица PDF Print E-mail
Saturday, 23 July 2016 14:03


Со положување свежо цвеќе пред спомен одбележјето во центарот на градот, Општина Струмица им оддаде почит на четворицата граѓани на кои ги загубија своите животи од големиот шумски пожар што се случи на денешен ден пред четири години.
Во чест на Блажо Стојков и Пено Стојанов од Рич, Мите Ѓоргиев од Струмица и Војо Гркланов, а по повод четиригодишнината од трагичниот наста, претседателот на Советот на општина Струмица Јосиф Христов, ја даде следната изјава:

 
Одржана 42. седница на Советот на општина Струмица PDF Print E-mail
Friday, 22 July 2016 14:05

 Општина Струмица и понатаму ќе остане единствената општина во државата без кредитно задолжување. Откажан е планираниот кредит од 43 милиони денари кои требаше да бидат наменети за наредните фази од изградбата на гасификацијата, кои Општината ќе ги реализира со сопствени средства.

 
Спроведено второто авионско прскање против комарци PDF Print E-mail
Friday, 22 July 2016 10:07

Денес, во раните утрински часови, беше извршено авиотретирање против комарци на територијата на општина Струмица. Во ова второ авионско прскање, како и во првото кое беше спроведено на 11 јуни, беше употребено средството „Ауродил супер ПБ“ кое е мошне ефикасно за справување со комарците. Оваа активност е плод на соработката помеѓу Општина Струмица и Центарот за развој на Југоисточниот плански регион.


 
Поддршка на старт ап бизниси за млади PDF Print E-mail
Thursday, 21 July 2016 10:24

Во рамките на проектот „Општина по мерка на граѓаните“  имплементиран од страна на Општина Струмица во партнерска соработка со Фондација Отворено Општество - Македонија (ФООМ), е изработена локална Стратегијата за млади 2015-2020, со Акциски план за млади 2015-2017 година. Во рамките на одржаниот Граѓански буџетски форум на Општина Струмица за 2016 година на кој беа презентирани активностите од акциските планови, граѓаните на општина Струмица со своето партиципативно учество  дадоа приоритет на имплементација на проектот за “Поддршка на старт ап бизниси за млади”.

 
Второто прскање против комарци ќе се изврши на 22 јули PDF Print E-mail
Thursday, 21 July 2016 07:55

Согласно договорот за авионско прскање против комарци и утврдената динамика, второто прскање ќе се изврши на 22.07.2016 година во периодот од 4,30 до 9,30 часот. Доколку, временските услови не го дозволат тоа, прскањето ќе се изврши на 25.07.2016 година. Се известуваат граѓаните кои имаат пчелни семејства да ги затворат во наведениот временски период.Првото авионско прскање против комарци во општина Струмица се спроведе на 11 јуни.

 
«StartPrev12345678910NextEnd»

Page 1 of 14
 

E-newsletter